Mina förväntningar på spelutredningen

När jag skriver det här är det exakt en dag kvar till spelutredningen presenteras. Regering och riksdag ska ta ställning till utredaren Håkan Hallstedts förslag för hur spelmarknaden ska regleras. Som bekant råder det någon slags vilda västern idag då den nuvarande lotterilagen inte efterföljs och inte heller är särskilt väl anpassad efter de krav som följer med det internetbaserade spelandet.

Det finns massvis med aspekter som utredningen måste förhålla sig till: inkomster till staten, EU-lagstiftning, idrottsföreningarnas ekonomi, beskattning och huruvida man kan begränsa åtkomsten till vissa delar av internet (det kommer inte hända). Sen ska ju utredningen baxas igenom regering och riksdag också, så ingen vet var det landar.

Vad behövs för att minska spelproblemen?

För de som har eller riskerar få spelproblem kan en ny spelreglering få stor betydelse. Vi vet att tillgänglighet och i viss mån reklam har betydelse för hur många som får problem och hur allvarliga problemen blir. Och siffror från Stödlinjen, Spelberoendes riksförbund och i princip vilken annan behandlingsenhet som helst visar att det är just de oreglerade spelen internetkasino och internetbetting som orsakar mest skada. Åtskilliga patienter berättar också om hur de blir uppringda, fått sms-erbjudanden, blivit bjudna på biljetter och resor av just dessa bolag – trots att det är uppenbart att de har haft stora spelproblem och ofta uttryckligen bett om att inte ha någon kontakt.

Det finns några punkter jag tror skulle kunna göra stor skillnad för spelarna som har eller riskera få problem:

 • Avstängning. Gemensam avstängning från samtliga spelbolag, liknande ROFUS-systemet i Danmark.
 • Ansvar. Att spelbolagen får ett ansvar för att upptäcka personer med spelproblem, liknande krogars ansvar för att inte servera alkohol till onyktra gäster. Det skulle göra att man inte kan erbjuda bonusar till kunder som har spelat bort hundratusentals eller miljontals kronor med argumentet: ”Vi visste inte!”.
 • Bonusar. Att man reglerar användningen av bonusar. Ingen skulle komma på tanken att man skulle få en extra flaska vodka om man redan hade köpt en på Systembolaget.
 • Utbetalning. Att man inte ska kunna spela upp sina pengar i väntan på att pengarna utbetalas till ens konto.

Kommer jag att bli besviken imorgon?

Ja. Det tror jag.

Om Anders Nilsson

Leg. Psykolog och forskare som arbetar vid Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska institutet.

5 tankar kring ”Mina förväntningar på spelutredningen

 1. I vilken utsträckning konsumentskyddet kommer att tillvaratas vet vi mer om i morgon. Men jag tror inte att du kommer att bli helt besviken.
  – Centralt avstängningssystem – helt säkert
  – Behavioral tracking (lära känna sina kunder) – möjligt
  – Bonusar – allt mellan självreglering och någon slags begränsning
  – Utbetalning – mindre troligt

  Jag skulle gärna se ett obligatoriskt centralt gränssystem, något som borde vara tekniskt möjligt år 2017 – mycket osannolikt att vi får se det.

  I morgon får vi facit. Sedan följer nästa fas…..

  1. Ja, vi får se (och du har nog bättre koll än vad jag har)! Framför allt vill jag se att spelbolagen får en slags skyldighet/ansvar att upptäcka spelproblem, men också att göra något åt det.

 2. Hej kära Anders!
  Jag är överens med dig att utredningen och direktiven har bäddat för en besvikelse. Politiska utspelen har varit få och inte hoppgivande. Det finns inga konsensus om mål och lösningar heller. Det är klokt av dig att inte hoppas för mycket. När jag läste inlägget fick jag en känsla av att Svenska spel, ATG och andra inhemska bolag har kommit billigt undan. Jag är kanske för känslig och övertolkar saker och ting men jag träffar fortfarande folk som spelar hos de inhemska bolagen. Lösningen bör beakta både inhemska och utländska aktörernas verksamheter.

  1. Hej Saber!
   Jag håller med, det finns mycket för Svenska Spel och, inte minst, ATG att jobba på när det gäller spelansvar. Men det här är den stora chansen att göra något åt särskilt internetspelandet. Som jag förstår det kommer det landbaserade spelet inte påverkas så mycket av den här utredningen. Men givetvis borde de ”svenska” bolagen också ta ett större ansvar för att upptäcka personer med spelproblem till exempel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.