Anhörigstudien

Anhörigstudien tar inte längre emot nya anmälningar

Anhörigstudien vänder sig till dig som är anhörig till en person som du misstänker är spelberoende eller har spelproblem men som inte vill söka hjälp eller stöd. Kursen sker över internet och syftar till att stärka dig som anhörig och ge verktyg för att få den som spelar att söka behandling.

Foto: Amin Samsudin
Foto: Amin Samsudin

Kursen pågår under 10 veckor med påföljande uppföljningar upp till 24 månader efter att behandlingen har avslutats. Behandlingen sker främst via internet, men deltagare kommer även att intervjuas och få rådgivning via telefon. Deltagande i studien är helt kostnadsfritt.

Behandlingen bygger på en form av kognitiv beteendeterapi (KBT) som kallas Community Reinforcement and Family Training (CRAFT), som har visat sig hjälpsamt för anhöriga till personer med andra typer av beroenden och missbruk. Behandlingen går ut på att lära den anhöriga att se vad det är som förstärker och upprätthåller spelmissbruket. Istället för att tjata, bråka och hota så lär sig de anhöriga hur de kan förändra spelmissbruket genom mer positiv kommunikation. Tanken är att skapa en miljö runt spelmissbrukaren som förstärker spelfritt beteende. Vi vet även att spelmissbruk påverkar anhörigas psykiska mående väldigt mycket och en central del av behandlingen är därför att hjälpa den anhöriga att må bättre och återta kontrollen över sitt liv.

Intaget till Anhörigstudien stängde sista februari 2017. Som anhörig kan du vända dig till Stödlinjen om du vill få tips och råd, eller aktuell information om var hjälp finns att få.