Plötsligt händer det!

*Uppdatering* Nedan nämnda promemoria togs först bort från Socialdepartementets sida, men nu är den tillbaka.

Efter många års stiltje verkar 2015 vara året då frågor om svensk spelmarknad och ansvaret för vård och behandling av spelberoende äntligen äntrade den politiska dagordningen. Som vi bland annat nämnde här är svensk spelmarknad under utredning för att (sannolikt) omregleras.

Nu har Socialdepartementet dessutom spottat ut sig en promemoria med förslag på ansvarsfördelningen gällande behandling och förebyggande av spelberoende. Det är en ganska tjock lunta, men bland annat kommer de till den fullt rimliga slutsatsen att:

”…utvidga socialnämndens ansvar för att motverka missbruk till att även omfatta missbruk av spel om pengar. ”

Ny Swelogs

Dessutom kan vi spelforskare glädjas alldeles särskilt åt Folkhälsomyndighetens meddelande härom dagen att de nästa år kommer att genomföra en ny stor befolkningsstudie om spelvanor och spelproblem i Sverige. Studien är en uppföljning på Swelogs-studien från 2008/2009 som har haft mycket stor betydelse för kunskapen om spelproblem i Sverige. Totalt kommer 21 000 personer bjudas in att delta.

Äntligen händer det något!

Om Anders Nilsson

Leg. Psykolog och forskare som arbetar vid Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är ett samarbete mellan Region Stockholm och Karolinska institutet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.